Safranrisotto med butternut-squash og fennikel 

Den ærkeitalienske ret risotto er ris nænsomt kogt i bouillon og et sikkert hit som mættende hverdagsmad. Italienerne foretrækker deres risotto osterig og lind, og har du tålmodighed til at lade den simre frem for at koge, så får du samme skønne resultat. Denne version med safran er en smuk og enkel ret, der mætter store som små. Fenniklen bliver næsten opløst i risottoen, så man står tilbage med en let lakridsagtig smag, der klæder retten. 

8 personer

Risottoen
1 g safran
1 butternut-squash
1 fennikel
2 fed hvidløg
1 løg
2 spsk. smør
2 spsk. olivenolie 
650 g risotto-ris (arborio- eller carnaroli-)
1 dl hvidvin
2 l grøntsagsbouillon 
120 g parmesan 

Først det krævende: 
Kom safran op i en lille skål med en spiseskefuld varmt vand fra hanen. 
Skræl butternut-squashen, fjern kerner og trevler, og skær den i tern a 2×2 cm. 
Snit fenniklen fint på et mandolinjern, mos hvidløget med den flade side af en kniv, og hak løget fint. Kom løg og hvidløg op i en tykbundet gryde med olie og smør, steg af, og tilsæt safranen og væden fra den lille skål. 

Så det simple: Tilsæt de rå ris, vend godt rundt, og tilsæt nu fennikel og butternut-squash. Kom halvdelen af hvidvinen ved, og suppler med bouillon, til risene og grøntsagerne netop er dækket. Skru ned for varmen; risotto må ikke koge, den skal blot simre. 

Rør jævnlig og tilsæt væske, til risottoen er sammenhængende og blød – ca. 20-25 min. Er risene faste med et lille bid i midten, er de færdige. Riv parmesanen fint, og rør godt op i risottoen, til der dannes ostetråde, når du løfter skeen fra gryden. 

Psst: Du kan ret beset undlade safranen, den er mest med, fordi den er smuk. Men magien og den italienske con amore-stemning går bare lidt af retten, hvis du serverer den uden.